Niepubliczne Przedszkole - Mały Einsteinek

Zamiennik słodyczy w diecie dzieciaków - chrupki kukurydziane

Zamiennik słodyczy w diecie dzieciaków - chrupki kukurydziane

Łatwe przechowywanie i wygodny kształt chrupek

Warto zaopatrywać się w zdrowe przekąski dla dzieci. Tego typu produkty znajdą swoje stałe miejsce w kuchennych szafkach, a spakowanie ich do torebki czy plecaka nie będzie stanowiło problemu.

Chrupki kukurydziane mogą być podawane jako przekąski do szkoły, na spacer lub wycieczki.

Jak produkuje się zdrowe chrupki kukurydziane?

Popularne chrupki z kukurydzy są jednym z tych produktów, które jako pierwsze wzbogacają dietę małych dzieci. Rodzice traktują je w formie zdrowej przekąski, pozbawionej niezdrowych tłuszczy i wzmacniaczy smaku. Jak produkuje się chrupki kukurydziane i czy każdy rodzaj jest przyjazny naszemu organizmowi?

Od ziarenka do chrupka

Odpowiedzialni producenci oferują chrupki, które powstały z niemodyfikowanych ziaren kukurydzy. Te zostają poddane procesowi ekstruzji, która dzięki wykorzystaniu odpowiedniej temperatury, ciśnienia i wilgotności zmienia kukurydzę w masę, z której finalnie powstają chrupki.

Sam proces sprawia, że kukurydza zostaje prawidłowo oczyszczona — bardzo wysoka temperatura ma działanie detoksykacyjne i istotnie wpływa na denaturację enzymatyczną. Chrupki kukurydziane są produktem, po który z powodzeniem mogą sięgać osoby na diecie bezglutenowej, a także małe dzieci.
Tagi: /

Przeczytaj także: